2010. február 12., péntek

Pro és pro

Szóval az első 4 év szubjektív tapasztalatai röviden: a házzal, az osztrák falszerkezettel és a magyar tetőrendszerrel nem volt semmi komolyabb problémánk. (Bár, így utólag biztosan járható födémmel rendeltük volna a házat, még ha drágább is, mert a rácsos tartószerkezet miatt a padlás szinte használhatatlan volt!)
A mérleg negatív serpenyőjébe csak apróságok kerülnek, amik igazából azért bosszantóak, mert hanyagságból és nem a szakértelem hiányából fakadtak.
De megtanultuk legalább, hogy nálunk a Cégnél mire figyeljünk még inkább! G azt szokta mondani, hogy ez a 4 év volt a teszt-üzemmód.

Ami miatt ma is minőségi készházban lakunk az főként az alábbi dolgoknak tudható be:
- Már az elején tudtuk, mennyibe kerül a vége!
- Gyors és tiszta munka.
- Még a gyárban a falakba szerelik a kábeleket, beépítik az ablakokat és a redőnyöket (nincs hézag, ahol szökik a meleg, nincs utólagos koszolás, fúrás-faragás).
- Energiatakarékos fenntartás (a gázszámlánk annyira nem mérvadó, hogy csak olyan dolgokra emlékszem, mint amikor a szomszédasszony rosszul lett, ahogy kiküldték az éves átalánya után járó különbözetet, míg mi jóváírást kaptunk).
- Az építkezés ideje alatt csak egyetlen emberrel kellett tartanunk a kapcsolatot, nem nekünk kellett rohangálni az engedélyek után és a munkásokkal sem nekünk kellett egyezkedni.
- Cégfüggő, hogy mekkora mértékben, de alapvetően környezetbarát anyagokat használnak a falszerkezetekben.
…Szóval nem őszültünk bele és nem mentünk tönkre az építkezésbe!

Apróságok miatt bosszankodtunk csak, amikre érdemes másoknak is odafigyelni:
- Az első télen elkezdett penészesedni a plafon, de a legfurább sarkokban. G felment a padlásra és észrevette, hogy a kiszögellésnél és a tető sarkainál nem terítették le rendesen a szigetelést. Bosszantó apróság, mert csak kis odafigyelés kellett volna...
- Szintén télen vettük észre, hogy a bejárati ajtónk magától behorpadt, aztán nyáron pedig láttuk, hogy hasa van. Kiderült, hogy pont egy utolsó hibás szériából kaptunk ajtót, amit gyorsan ki is cseréltek.
- Még mindig télen történt, hogy folyton kikapcsolt a fűtés, mert állandóan elfolyt a rendszerből a víz. Egyik délelőtt megyek haza B-vel a sétából és rutinosan töltöm utána a rendszert. Aztán látom, hogy a folyosón a radiátorból spriccel a víz ki a falra. Fűtés kikapcs. Telefon elő. Céget hív. "A vízvezeték szerelőnk holnap tud menni." Az nekem nem jó, pici gyerekkel vagyok, tél van kell a fűtés. Nem tehettünk mást, saját zsebből fizettünk egy helyi szerelőnek. Kiderült, hogy túl rövidre vágták a csöveket a radiátoroknál és egyszerűen nem ért el a csatlakozásig a rézcső.
- Amúgy a szakemberek közül senkivel sem volt problémánk, csak a vízvezeték szerelővel. Ez a drága ember a nyomáspróbákhoz csak skiccerrel felvágta a radiátorok dobozait, így próbálta le a fűtést a festés előtt. Igen ám, de ezzel a könnyed mozdulattal végig is karistolta az összes radiátor oldallapját, amik szépen lassan rozsdásodni is kezdtek.

Nos, technikailag ennyi jut eszembe az első házunkról; érzelmileg már sokkal több! A kerti bulik, a szalonnasütések, az ahogyan az utca összes gyereke a mi kertünkben rohangált... Mondtam már, hogy imádtam ott lakni? És akkor mégis miért, hogyan és hová is költöztünk el? Ez mind szorosan összefügg a Cég fejlődésével.
Erről majd egy újabb bejegyzésben! ...És arról is, hogy miért hangsúlyozom annyira a MINŐSÉGI jelzőt a készházak előtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése